vineri, 20 mai 2011

Flash - Oscilatii libere amortizate (laborator)

In aplicatia postata aici (realizata cu Adobe Flash CS4 si AS3) este propusa o investigatie de laborator pentru studiul miscarii oscilatorii intr-un mediu cu frecari mici (verificarea legii de variatie in timp a amplitudinii unei astfel de miscari).


Testati aplicatia (postata mai jos).

Flash - Oscilatii libere amortizate (teorie)

In aplicatia postata aici (realizata cu Adobe Flash CS4 si AS3) sunt incluse secvente interactive (pot fi generate cazuri particulare de interes). Totodata, pot fi accesate si secvente teoretice pentru tema propusa,  Oscilatii libere amortizate (fizica, clasa a-XI-a).

Testati aplicatia (postata mai jos).

Flash - Compunerea oscilatiilor paralele

Aplicatia interactiva postata aici (realizata cu Adobe Flash CS4 si AS3) este inclusa in pachetul "Oscilatii libere" fiind proiectata pentru  lectia Compunerea oscilatiilor paralele.
Am urmarit acomodarea elevilor cu diferitele tipuri de reprezentari (fazoriale si in doemniul timp), si identificarea unor cazuri particulare de interes.

Testati aplicatia

Flash - Energia oscilator liniar armonic

Aplicatia din acest post (aplicatie interactiva realizata cu Adobe Flash CS4 si AS3)  are ca tema Energia oscilatorului liniar armonic (fizica, clasa a-XI-a).
In prima secventa sunt prezentate pe scurt aspecte teoretice.
Urmatoarele secventele  includ simulari ce permit evidentierea unor aspecte importante (conservarea energiei oscilatorului liniar armonic, dependenta energiei totale de patratul amplitudinii, etc.). Ultima secventa propune elevilor efectuarea unui experiment de laborator pentru a deduce/verifica experimental dependenta energiei totale de pulsatia oscilatiei, de masa oscilatorului si de amplitudine.

Testati aplicatia (postata mai jos).

Flash - Oscilator liniar armonic (laborator - determinare k)

Aceasta noua aplicatie din pachetul "Oscilatii libere" (realizata cu Adobe Flash CS4 si AS3) propune elevilor efectuarea unui experiment de laborator pentru determinarea valorii constantei elastice a unui resort prin metoda oscilatiei.
In cadrul acestor activitati elevii sunt solicitati sa colecteze date, sa le prelucreze (folosind programul Excel, de exemplu), sa interpreteze rezultatele obtinute, realizand si studiul erorilor.

Este inclusa in aplicatie si o secventa de autoevaluare in care punctajul oferit este determinat si de nivelul erorilor de masurare.
In secventele Ajutor sunt oferite elevilor  informatii privind instrumentatia de laborator necesara investigatiei experimentale, metoda experimentala utilizata, modul de lucru, informatii privind prelucrarea datelor. 
Utilizand aceasta aplicatie, am urmarit sa pregatesc  elevul pentru confruntarea cu activitatile practice ce se vor desfasura in laboratorul real,  acesta putand identifica si posibile solutii de optimizare.


Testati aplicatia (postata mai jos).

joi, 19 mai 2011

Flash - Oscilator liniar armonic (laborator)

 Aplicatia pe care o postez aici (din pachetul "Oscilatii libere" - aplicatii interactive realizate de mine cu Adobe Flash CS4 si AS3)  propune elevilor verificarea legii perioadei oscilatorului liniar armonic (studiu pe model).

Observatii:
  • puteti initia oscilatia "tragand" de corp;
  • aveti la dispozitie atat o rigleta virtuala, cat si un minicalculator.
  •  in secventele Ajutor sunt incluse informatii de interes pentru studiul propus.

Testati aplicatia (postata mai jos).